De naam "Dave"

Van waar de naam “Dave”?

De naam Dave is gehaald uit de film “2001: A Space Odyssey” van Stanley Kubrick. In deze film reist een ruimteschip met zijn bemanning door de ruimte. Het ruimteschip is uitgerust met een supercomputer die de naam “HAL” draagt. Deze naam is zo maar niet gekozen: als u het woord IBM neemt en u schuift elke letter van het woord met één letter naar voor in het alfabet dan krijgt u het woord “HAL”. Een plezierige woordspeling van de regisseur.

Op een bepaald moment in het verhaal stopt de supercomputer met de instructies van de bemanning op te volgen en begint op eigen initiatief commando’s uit te voeren met als gevolg dat de supercomputer HAL de leiding van het ruimteschip overneemt en dreigt de bemanning uit te schakelen.
Gelukkig is er toch één bemanningslid die het opneemt tegen de supercomputer en die tracht de supercomputer uit te schakelen. Wat hem uiteindelijk ook lukt. Wel, die man die bewijst dat de mens toch nog slimmer is dan de supercomputer, zijn naam is ... Dave.

Zo is ondernemen ook een avontuurlijke tocht met bepaalde risico’s, maar met Dave als partner, kunt u de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien.