Klaar voor SEPA?
Dave is SEPA-ready
Vanaf 1 februari 2014 moet iedereen binnen de SEPA de nieuwe betaalmiddelen gebruiken. Dave is al een tijdje klaar met de belangrijkste aanpassing, de SEPA Credit Transfer of de Europese overschrijving. 

De SEPA Direct Debet of de Europese domiciliëring, daar wordt momenteel nog aan gewerkt en dit zal klaar zijn tegen eind 2013. De DOM80-bestanden zullen verdwijnen en worden vervangen door XML-bestanden. Ook het beheer en het afdrukken van de mandaten zal in Dave mogelijk zijn.

Wat is SEPA?
Iedereen, zowel consumenten als ondernemingen en handelaars, kan binnen de eurozone gemakkelijk betalingen uitvoeren dankzij het gebruik van identieke betaalmiddelen: kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen. In welk land men ook woont, er wordt geen onderscheid meer gemaakt: alle betalingen zijn “interne betalingen” binnen Europa. Deze “interne” zone heet het Single Euro Payments Area, kortweg SEPA.

Wat is de deadline?
Vanaf 1 februari 2014 wordt SEPA verplicht ingevoerd in heel Europa. Voor professionele gebruikers heeft de overgang van nationale betalingen naar Europese het meest impact op het vlak van domiciliëringen. Vanaf 1 februari 2014 wordt de consumentenbescherming versterkt: zo heeft uw klant bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf een maximumbedrag en een maximale periodiciteit (maandelijks, trimestrieel,...) voor zijn domiciliëringen te bepalen. Hij kan ook zelf beslissen welke leveranciers hij toelaat om zijn domiciliëringen te innen.

Deze en meer info is terug te vinden op www.sepabelgium.be